December zit erop voor 3/4de en de eindejaarsperiode komt eraan. Voor velen zijn de donker wintermaanden een periode om zich even terug te trekken. Om even stil te staan bij alles wat er het afgelopen jaar is gebeurt. En om even tot rust te komen tussen al het feestgedruis door.

Al begint de winter pas 21 december. Toch is dit de maand bij uitstek waarbij je gans de maand even tijd neemt voor jezelf. Voor de hoogsensitieven onder ons is het ook de uitgelezen kans om thuis te cocoonen en te ontprikkelen. Ik merk het volop rondom mij, een tijd van stilstaan en herevaluatie, een tijd van reflecteren. Een iemand benoemde dit als Hermit mode. Wat eigenlijk heel toepasselijk is. Deze periode nodigt uit om naar binnen te keren, letterlijk en figuurlijk, en stil te staan bij zin-geving. Wat is zin-vol voor jou? Waar heb jij zin in?

Hoogsensitieve personen zijn op zoek naar zin-geving. Toch is dit vaak moeilijk als HSP omdat je anderen goed aanvoelt en graag gelukkig maakt. Daardoor loop je het risico om de dromen, verwachtingen en wensen van anderen te vervullen ipv een leven te leiden dat voor jou zin-vol is. Net daarom is deze reflectie zo belangrijk.

Deze concrete vragen kunnen jou helpen om van 2018 een zin-vol jaar te maken:
•    Wat wil je behouden?
•    Wat wil je meer?
•    Wat wil je minder?
•    Wat wil je volledig loslaten?
•    Wat wil je toevoegen?

Probeer niet alles tegelijk te veranderen. Doseer veranderingen zodat ze je niet te veel stress geven. Vraag je af wat op dit moment prioritair voor je is. Waarvan maakt je hart écht vreugdesprongetjes? En voer deze hartsverlangens dan ook effectief uit!

Vanuit het keltisch/paganistisch standpunt zien we dit ook terug komen, 21 december is niet alleen het begin van de winter. Maar het is ook de winterzonnewende, ook wel Yule genoemd. Dit betreft over het algemeen een periode van feesten gedurende een week die gecentreerd is rond 21 december. In wicca kringen word de dood en wedergeboorte van de gehoornde god Pan gevierd. Dit word perfect gesymboliseerd doordat de langste nacht op 21 december valt. Daarna beginnen de dagen terug te lengen(winter zonnewende). Het oude word afgesloten en maakt plaats voor het nieuwe.  Een heus kantelmoment dus.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de Warmste Week actie van Studio Brussel ook onbewust aan Yule gelinkt kan worden. Deze is vandaag Maandag afgetrapt en stopt net voor Kerstmis. Een actie vol met feestgedruis, samenkomen, warmte delen en elkaar en de maatschappij helpen op alle mogelijke manieren.

Dus hoe neem je even gas terug, wat zijn fijne activiteiten om te doen. En hoe bouw je stilte momenten in? Hier zijn een paar goede startpunten. 

-Ga naar de Winter Efteling
Zelf ben ik al meerdere keren in de Winter Efteling geweest en ik blijf het geweldig vinden.
Overal ligt nepsneeuw, staan bomen met lichtjes en kan je om de 10 meter een glas glühwein,
warme chocomel of iets anders lekkers krijgen. De Efteling is gewoon mega gezellig aangekleed tijdens de winter.

-Naar de sauna
Je houdt ervan of je houdt er niet van, maar ik vind een dag naar de sauna mega relaxed.
En naast het feit dat alle sauna’s, bubbelbaden en stoomkabines lekker warm zijn,
zijn er ook fijne plekken om in je badjas te lezen.
Bij een sauna is het verboden om je gsm te gebruiken, dus een lekker rustig dagje zal je zeker hebben.
Ik kom altijd heerlijk zen thuis na een dag in de sauna te zijn geweest.

-Wees voor een dag de toerist in je eigen stad
Iets wat ik al ontzettend lang wil doen is de toerist uithangen in eigen stad. Waarom gaat iedereen altijd naar andere steden om bezienswaardigheden te bezoeken en doen we dat niet in de stad waar we zelf wonen?

-Maak je huis winterproof
Speur Pinterest af naar inspiratie, ga het centrum in en koop allerlei sfeervolle accessoires. Denk aan kaarsen, lichtjes, wollen kussens met een vacht. Of wat dacht je van die leuke rode bessentakken, die je stijlvol in een vaas kunt zetten? Ga ervoor!

-Hele avonden knus op de bank hangen met alle kaarsjes aan die je in huis hebt. Yep, love that. Lekker warm en cosy.

-Film marathons houden. Er zijn ontzettend veel leuke films waar meerdere delen van zijn. Bijvoorbeeld Twilight, Harry Potter, X-Men, The Matrix, The Hunger Games, The Hobbit en so on. Ga er gewoon eens lekker voor zitten en kijk ze allemaal achter elkaar aan. En dan de volgende dag uitslapen. Super gezellig om te doen met je man/vrouw of een paar vriend(inn)en. Ook leuk om te doen met bijvoorbeeld je 3 favoriete losse films.


-Creatief zijn. Niks leukers dan een middagje voor de kachel breien of haken, of iets anders leuks in elkaar fröbelen.

-Ligt er sneeuw? Ga naar buiten voor een lekkere winter wonderland wandeling.

-Onbeperkt stampot eten. Het kan weer, het mag weer. Zuurkool, boerenkool, hutspot, rode kool, spruitjes. Alles mag! Heerlijk. Maak de stamppotten die jij het lekkerst vindt en nodig je familie en/of vrienden uit om dat samen met je op te eten. Makkelijk, origineel en o zo gezellig!

-Koude winterdagen zijn perfect om een goed boek te lezen voor de kachel. Zo 1 van minimaal 600 pagina’s zodat je wel een poosje zoet bent.

-Hou je net als ik van fotografie, dit is je maand voor prachtige lichtjes foto’s. Buiten vind je er heel veel, maar ook binnenshuis. Ook heel leuk om te oefenen met bijvoorbeeld bokeh.

Laat je inspiratie maar helemaal los! maar vooral, geniet, doe het rustig aan en relax! Laat de stiltemomenten tot zich spreken en reflecteer op het voorbije jaar. Vrolijke feesten iedereen!

De afgelopen maanden heb je ze ongetwijfeld al gezien. We worden overspoelt door talloze artikels over X en Y als het ultieme en enige gelukspad. 

Ikigai, Hygge, Langom. Dat zijn de 3 bekendste. Wat is hier mis mee? Vooral dat het een regelrechte industrie lijkt te worden. 

Ikigai (生き甲斐,uitgesproken [ikiɡai]) (ee-kee-guy) is een Japans concept dat  "een reden voor bestaan" betekend. Het is gelijkaardig aan het Franse Raison d'être. Volgens de Japanse cultuur heeft iedereen een ikigai. Dat vinden vereist een diepgaande en vaak lange reis naar jou kern. Zo een zoektocht is heel belangrijk in het cultureel geloof dat het vinden van jou ikigai gelukt brengt en een zin voor te leven.

Hygge is de Deense variant van de Nederlandse begrippen gezelligheid en knusheid. Het wordt in Denemarken vaak beschouwd als een van de belangrijkste uitdrukkingen van de nationale volksaard.

Lagom (uitspraak: ˈlɑ̀ːɡɔm), is een Zweeds woord met de betekenis: 'bijna perfect', 'voldoende', 'adequaat', 'precies zo goed/veel als het zou moeten zijn'. volgens een populaire verklaring zou het woord lagom teruggaan op de maaltijden zoals die vroeger werden gehouden in de boerensamenleving, waarbij iedereen op de boerderij uit dezelfde pan at en uit dezelfde beker dronk. Men trachtte het laget om, ‘voor de hele club’ voldoende te laten zijn

Elk apart word voorgesteld als dé nieuwe trend en dé nieuwe levenswijze die iedereen zou moeten volgen. Er zijn al menig boom gesneuveld aan pagina's van uitleg hierover. En waarom denk je da, weidt ik er nog een artikel aan. 

De reden hiervoor kan je terug vinden in een shop die ik toevallig binnenwaaide op mijn recente reis naar het fantastische Ierland. Het was een shop vol met leuke spulletjes. En zoals het een hip shopje betaamd vond je er veel spulletjes terug die uit een Scandinavisch huisje leken te komen. Allemaal in lijn met de levensstijl uit Scandinavie die gans Europa overspoelt.

Ook waren er rekken gereserveerd voor de obligatoire boeken. Letterijk 20 boeken op een rij getiteld Hygge of Ikigai. Hebben we aan 1 niet genoeg? wat maakt het een boek een meerwaarde tegenover het ander? 

Toen zonk het in wat ik een aantal weken eerder op tv zag. een reclamespotje voor een tv-reportage over geluk, een industrie? Toen al wist ik dat de makers daarvan een punt hadden groter als de maan. 

Waarom word dit zo hard gepromoot dat we dit moeten volgen? Het ultieme pad van geluk. Ik denk eerder dat het een ultiem symptoom is van nog iets veel groters. Dat onze maatschappij zodanig stresserend en jachtig is dat wij dit nodig hebben om tijdelijk even te ontspannen. Even een les hygge volgen en dan kan je er weer een week tegen. Dan spring je weer de wasmachine van chaos in. 

Eigenlijk is dit tegensprekelijk tegen de "filosofieën" die worden gepromoot. "Oh ik heb weer een zware maand gehad, even een shot Lagom en ik kan er weer tegen." Zo werkt het niet. Je moet het in je dagelijkse routine zelf inbouwen, in de basis van je leven verwerken. En als je even nadenkt zal je dit zelf ook al wel bedacht hebben.

In feite is er niets mis met de filosofieën. Enkel met de platte commercialisatie ervan. Je moet ze niet als tijdelijke fix beschouwen. Naar mijn mening kan je ze zelfs allemaal combineren. Omdat elke filosofie op zich een gids bied ander aspect van je leven of van onze samenleving. Het is geen doel opzich, slechts een hulp op de weg ernaar toe. Een werk instrument of gids.

Zo moet je het beschouwen denk ik. Hygge kan je omschrijven als een manier om je thuisleven te ordenen. Om gezelligheid in je huis en in je leven te brengen. Geniet van de simpele dingen van het leven. Geniet ook samen met je vrienden of familie. Weg van de internet wereld en weg van de drukke maatschappij. het komt overeen met het Duitse gemütlichkeit of Nederlandse gezelligheid. Toevallig regio's die bij elkaar liggen en historisch gezien vaak deel hebben uitgemaakt van 1 cultuur of mindset gebied. Het is vaak bedoeld als tijdelijk fijn moment.

Lagom is op zich al genoeg uitgelegd hierboven en gaat over hoe je je gedraagt in een samenleving(familie, vriendenkring, straat, dorp...). Vrij vertaalt betekend het, gebruik enkel wat je nodig hebt. Niet meer. "Net Genoeg". Het geld als een overvleugelende way of living. Een balans die je moet houden tussen alles, werk/leven etc.

Enfin je snapt het plaatje. Terug gaan naar hoe het leven vroeger was en weg van dat ongebreidelde consumptie gedrag, gehaastheid en hardheid.

Wat denken jullie hierover?

De afgelopen 3 maanden waren bijzonder voor mij. Ik heb een grote omslag gemaakt. En om te begrijpen hoe ik tot deze eerste blogpost ben gekomen. Zal ik de afgelegde weg even samenvatten. 

Ik was al langer op zoek om de uitgebreide kennis van 12 jaar IT professional op een betere en nuttige manier te gebruiken. IT informatica is op 15 jaar tijd van enkel computers naar een wereld op zich geëvolueerd.  We leven in een enorm technologische wereld. En dit alles staat eigenlijk op het punt om nog explosief uit te breiden. 

We worden nu geleefd door electronica, gadget verslaving is nu een woord. Ik was zoekende om mensen echt te helpen in plaats van computers te "fixen". In dit verhaal zijn er 2 gebeurtenissen die een cruciale rol gespeeld hebben.  Begin juli had een vriendin bekend gemaakt dat ze haar coaching praktijk ging omgooien naar een Digital Assistant. Kleine zelfstandigen helpen in digitale marketing.

Oke, dat was een flinke ommezwaai voor haar en het leek mij vreemd dat ze deze weg koos. Maar goed, zij is zeer zelfbewust van zichzelf en ik was mee in het verhaal. Kort daarna melde mijn beste makker dat hij op sport stage vertrok. En dat weekend zou hij niet bereikbaar zijn. Hij noemde het een Digitale Detox. 

In mijn hoofd gaf dat kwasi onmiddelijk kortsluiting. BOEM! Dat weekend ontvouwde zich een beeld van digitale detox. Waarbij dat alle puzelstukjes opeens in elkaar vielen. Het was het startschot van een hele reeks explosies in mijn bewustzijn waarbij het ene punt na het andere met elkaar werd verbonden. Punt, na punt, na punt. 

De eerste weken bleef het digitaal detox concept zich ontwikkelen en uitbreiden. En het duurde dan ook niet lang vooraleer andere onderzoeksvelden zich openden. Het was niet alleen het gebruik van technologie in onze westerse maatschappij. Die een probleem vormde. Maar ook de technologie zelf, de manier van toepassen en meer. 

Van digital detox ging het naar gezondheids effecten van wifi en gsm. Dat breidde zich uit naar electrosensitiviteit en nog groter naar electrostress. Van daaruit konden linken gemaakt worden met problematiek rond ADHD(& ADD) en hoogsensitiviteit. En verder naar de woon en werk omgeving en de algemene stress problematiek. 

Na anderhalve maand opzoeken, leren en kennis opdoen. Was er een concept uitgehamerd. Er begon zich een duidelijk actieplan uit te kristaliseren. Een naam op dit alles plakken was uitdagend. Er zijn namelijk veel namen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Er zijn veel petjes die gedragen kunnen worden. Diegene die het meeste resoneerde in mijn gevoel was holistisch technologie consultant en natural energetische coach. Die gaf mij het gevoel het meest te beantwoorden aan mijn holistische visie. die waarbij de huidige technologie op lichamelijk, mentaal en spiritueel vlak  schadelijk is. En waarbij je technieken kunt toepassen om deze schadelijkheid te neutraliseren. 

De afgelopen maand heb ik dit concept vertaalt in een website. En heb ik alle gevonde informatie gestructureerd om doelgericht mensen te kunnen helpen. Nu zijn we aanbeland bij het schrijven van deze blog. 

Hier kan ik naar believen mijn ei kwijt en kunnen jullie mij volgen op de rest van deze mooie tocht. Want hoewel er al een hele weg is afgelegt. Voel ik dat ik nog maar aan het begin sta van dit avontuur. Gaandeweg zal ik mij als persoon en als coach/adviseur steeds verder ontwikkelen. Ik wil jullie helpen met balanceren van mind, body, spirit & heart. 

Kom je mee? 

Latest pins