Ik was eerst van plan om over iets anders dan social media te schrijven. Maar toen brak het enorme facebook schandaal los en dat heeft veel losgemaakt. Dus dacht ik, hier moet ik echt nog iets mee. Zeker na mijn artikel over de aandachtseconomie. Helaas was dit artikel nog maar een kwart opgebouwd en zoals jullie weten nopte onverwachte omstandigheden even een break in. Vandaar dat het nu tijd is om de draad terug op te pikken.

Op bijna 15 jaar heeft facebook onze gehele samenleving totaal veranderd. Dat kunnen we doortrekken naar social media in het algemeen. Want ken je deze nog? Myspace, Netlog, Hive, Msm groups? Ja die oude fossielen hebben ook hun rol gespeelt. Je gaat me niet vertellen dat je in geen een van deze een account heb gehad. Wat? Allemaal? Jesus verslaafde... Ik kan alvast opbiechten, ik ook. Ik ben ook in de val van Social media getrapt.

Nu, de alomtegenwoordigheid van facebook is onbewistbaar. Tegenover de rest van de platformen die de afgelopen tien jaar zijn gepasseerd kunnen we gerust spreken dat FB op een andere planeet zit. Alle andere sites bij elkaar opgeteld komen misschien nog niet aan de helft van Zuck. Maar toch is de ster al enkele jaren tanende. Sinds 2016 observeer ik een kentering. AL die nieuwe subonderdelen die ons sinds 2010 overspoelt hebben. AL die algoritme updates, al die newsfeed herschikkingen. De constante stroom aan veranderingen, reclame en meer. De mensen hebben er stillaan hun buik van vol. Ook de pers is sindsdien steeds kritischer geworden. Ook zijn er heel wat onfrisse zaken boven gekomen over het bedrijf van Le Zuck.

De Britse krant The Guardian bracht dit naar buiten: Facebook reveals news feed experiment to control emotions

Laat dit eventjes inzinken. Dit is echt wel creepy, dit is er los over. Geheime experimenten om de perceptie en dus ook de "mood" of gedachten te beinvloeden. Wie weet waar ze nog allemaal mee bezig zijn? Een glimps hiervan kregen we na het Cambridge analytica schandaal.

Facebook heeft sindsdien een hoop nieuwe producten en activiteiten aangekondigt. Waaronder een Home assistant speaker, een dating app(waar we lekker met zijn allen nog meer gegevens afgeven), een eigen Virtual Reality camera, een eigen computerchip en meer.

Een greep uit de headlines die ons sinds het schandaal overspoelden tekenen een heel triest, schrikwekkend en zelfs kwaadaardig beeld van het bedrijf dat tot dan op een gouden voetstuk stond.

Did Zuckerberg Lie? Accused App Developer Told Facebook Of Plans To Sell User Data, Report
Facebook Has Been Storing Logs Of Phone Calls, Text Messages For Years: Report
Bill Blain: "What Struck Me Is What A Monster Facebook Has Become"

"Can We Trust Facebook?" Mark Zuckerberg's Non-Answer Says It All
Former Facebook-er: Cambridge Analytica-Style Data-Harvesting Was "Shockingly Routine"
Facebook Admits "Most" Of Its 2.2 Billion Users Exposed To Data Scraping, "Malicious Actors"
Facebook apps vacuumed up all your calls and emails from your mobile phone… FOR YEARS… why no prison for Zuckerberg?
Facebook has a file on you: Even if you don’t have an account, if you’re online, they track you through third-party activity

Het is dan ook totaal geen verbazing dat onder andere de hashtag #DeleteFacebook bijna onmiddelijk viraal is gegaan op zowel facebook(de ironie!), twitter en andere netwerken.Maar is dit een randfenomeen? Is het enkel dit ene sociale netwerk of is er meer aan de hand? De volgende headlines doen alvast iets anders vermoeden...

Twitter Tanks After Citron Warns "Wait Til Congress Finds Out About This"

"Want To Freak Yourself Out?" Here Is All The Personal Data That Facebook/Google Collect

Dit gekoppeld aan wat we eigenlijk al 5 jaar eerder te weten zijn gekomen van facebook en anderen én met de hele fake news saga tekent een hallucinant beeld.
Nog even een refresh: "Google, Yahoo and other tech companies provided 'full assistance' to NSA spying on Americans, says agency lawyer" Aldus Snowden.

De vraag rijst nu, zijn we in de greep van Silicon valley? Ik zou zeggen ja. En anderen noemen dit al Big Tech. het clubje Google, Facebook, Twitter, Microsoft en Amazon hebben een onvoorstelbare invloed op ons leven. Google is een werkwoord geworden, ze controleren wat wij zien van informatie. En dus hoe wij denken. Facebook en twitter controleren gans ons sociaal leven. Microsoft bezit onze computers en Amazon is zo een gigantische E-commerce titaan geworden dat onder ceo's van bedrijven in eender welke sector het begrip 'amazoned' de ronde doet.

Wat wilt zeggen dat hun bedrijf een goed product op de markt heeft gebracht. En dat ze het onder andere via amazon verkocht hebben. Plots brengt amazon een exacte kopie onder eigen naam uit tegen een lagere prijs. Inkomsten gaan in vrije val en de rest is geschiedenis. Het controleert de ganse online retail industrie en is vooral in Amerika bijna incontournable geworden. De agressiviteit van hun aanpak gaat zover dat ze hele sectoren simpelweg aan het overnemen zijn. Dit kan je letterlijk nemen. In die mate dat er een heuse retail apocalypse gaande is in Amerika. . En dan hebben we als laatste ook Youtube die ook zijn schare aan schandalen heeft.

Heel veel mensen hebben dus last van de invloed van Silicon Valley. En sinds het facebook schandaal(en eigenlijk al eventjes daarvoor) schieten de alternatieven als paddenstoelen uit de grond. Onder het mom van het creeren van een post-google-internet. Maar dit is voer voor een andere keer.

#postgoogleinternet