Artikelindex

Ik had het al verschillende keren over de smerige trucs en manipulatie van sociale media in enkele van mijn vorige blogposts. En ook al over voortdurende onthullingen van datamisbruik en onfrisse praktijken allerhande. Nu wil ik daar een beetje dieper op ingaan hoe smerig het er allemaal aan toegaat. En durf ik ook zeggen, hoe crimineel eigenlijk. Want de dingen die de afgelopen 2 jaar naar boven zijn gekomen zouden al menig CEO en mid tot upper management achter tralies hebben moeten belanden. Alleen, er is niets gebeurd.

Bovenop de enorme onvoorstelbaar grote databases die ze van ons verzamelen, hoe los ze omspringen met die data oceanen, hoe hard ze daarvan profiteren en winst maken. Heb je ook nog eens de enorme macht en invloed die Big Social uitoefent op de maatschappij. En hoe die macht alleen maar toeneemt met een onvoorstelbare snelheid.

Al die data verzamelingen zijn onderdeel van het bedrijfsmodel dat surveillance kapitalisme wordt genoemd. Het ten gelde maken van al jouw gegevens. En het maakt niet uit hoe ze die te pakken krijgen.Elk elektronisch apparaat dat jij koopt, elke app die je installeert, genereert onvoorstelbare hoeveelheden data. Men weet onvoorstelbaar veel van jou, en het wordt in de nabije toekomst nog 1000 keer erger. Dit is eerst geïntroduceerd door Google en liet de eerste jaren winsten van 3000% toe. Nu is dit model gekopieerd in zowat alle sectoren. Hoe dit in zijn werk gaat in 2019 lees je in deze artikels over DataSpii. Dit is wederom voer voor een andere blogpost.

En nog veel belangrijker, hoe zij die macht gebruiken. Censuur! De afgelopen 3 jaar is er een grote censuur in de GAFA (Google, Amazon, Facebook, Twitter, Microsoft) bedrijven gekropen. En daar blijft het al lang niet meer bij. Het strekt zich ver uit voorbij die 5 bedrijven. Pinterest, Reddit, Mailchimp om er een paar te noemen. De grote gemene deler lijkt silicon valley te zijn. Als ze banden hebben met de regio, of hun zetel in Amerika hebben dan doen zij mee.

De censuur is het laatste half jaar echt hallucinant geworden. We kenden het zogezegde probleem van hatespeech en fake news al sinds 2016 (wat eigenlijk een vals voorwendsel was om de censuur te beginnen). Maar dit is niets vergeleken met wat er zich nu aan het afspelen is. Alles wat ook maar ruikt naar onafhankelijke content creators word nu op alle grote platformen met een niets ontzienende agressiviteit genadeloos onderdrukt. Alles en iedereen die zich niet aan het ‘officiële verhaal’ houdt moet eraan geloven. En je moet het zo gek nog niet bedenken. Iedereen die zich bezig houdt met alternatieve gezondheid (kruiden, organisch eten, zalfjes, powerfoods, kristallen, homeopathie, chiropractie etc etc), anti-5G, anti-smart meters, anti-straling, kritisch tegenover politiek, geldbeleid, en ga zo maar door. En dit moeten heus geen alu-hoetjes mafketels zijn, of zogezegde conspiracy freaks, of rechtse rukkers. Ook linkse organisaties, publicaties en normale bedrijven worden genadeloos het zwijgen opgelegd. In kort, een campagne/strijd tegen onafhankelijke organisatie en informatie deling. Youtube is pootube geworden, we zijn aanbeland in het post youtube en post google internet.

Youtube is op dit moment een woestijn, alle content creators zijn geband. Het is totale waanzin wat er zich afspeelt. Diegenen die erin geslaagd zijn nog op youtube te blijven (of geluk hebben gehad) zijn massaal naar de exit aan het kijken en trekken naar andere platformen. Op facebook lijkt het delen van verkeerde links je instant een ban op te leveren, en ook hier word je op heel veel manieren onderdrukt.